Jak zrobić proste naleśniki, jak smażyć naleśniki?
2024 LIFESTYLE
Lena Murawska  

Jak zrobić idealne a proste naleśniki?

Te proste naleśniki zmieniły moje życie w kuchni! Chciałabym znać na nie przepis będąc początkującą mamą. Nic straconego dla Ciebie, dzielę się tutaj i polecam!

Na zdjęciu głównym naleśniki smażone na naszej najmniejszej patelni – taki kaprys. Są też stosunkowo jasne, ale to dlatego, że każdy domownik je je nieco inaczej. Jasne mogą zastąpić makaron w rosole, czy byc ponownie podsmażone np. z twarogiem lub wytrawnym nadzieniem.

Idealne proporcje na proste naleśniki

  • 2 jajka (u nas najczęściej L),
  • szklanka mąki pszennej (sprawdza się też tortowa),
  • szklanka mleka (krowie, proporcja u nas wypróbowana na każdym % oraz na mleku bez laktozy).

Ze smażenia na średniej patelni otrzymasz 6 naleśników. Zatem możesz przeliczać te proporcje w zależności od ilości osób do wyżywienia lub np. ilości danego składnika w domowej spiżarni.

Pamiętaj, że zawsze jeśli masz w przepisie jajka to dodawaj sól.

To wszystko wychodzi absolutnie bez zbędnego cudowania! Naleśniki całkowicie odmieniły moje życie w kuchni. Te ze zdjęcia zostały zrobione w proporcji na 5 jaj (czyli 2,5 szklanki mąki i 2,5 szklanki mleka) i też wyszły. Od razu przyznaję, że przepis nie jest mój a od Marii Dudy z nasypko.pl, która o naleśnikach wie bardzo dużo – sprawdź tutaj.

Jak smażyć naleśniki?

Już wiesz, że wole wariant jasny. Lubię też naleśniki nieociekające tłuszczem. Z rodzinnego domu pamiętam takie na masełku.

Dla wyżej wymienionych składników wypróbowałam 2 sposoby przygotowania. (1) Najpierw wbijam jajka, dodaje odrobinę soli i ubijam je. Potem dodaję mąkę i mleko. (2) Do miski wrzucam wszystkie składniki razem i od razu miksuję na wyżej niż średnich obrotach, choć to nie reguła. Jeśli mąka jest przesiana, wychodzi nawet mieszanie zwykłą łyżką.

Bez względu na sposób przygotowania naleśników. wypróbowałam przepis z 2 rodzajami tłuszczu. Do podanej proporcji dodaję jeszcze przed mieszaniem z mąką łyżkę stołową oleju. Wolę jednak masło 82%, na które nie mam proporcji. Rozpuszczam je w chochli, odstawiam by nie było maksymalnie gorące i dodaję tak samo jak olej. Dzięki dodatkowi tłuszczu, wlewam ciasto na suchą patelnię.

Maria podaje, że starczy poczekać z 10 minut, by gluten zaczął pracować i wytwarzać wiązania. Sprawdziłam też czekanie 30 minut i wszystko się udało od pierwszego naleśnika. Warto mieć od początku dobrze rozgrzana patelnię.

Jak wcześniej przygotowywałam naleśniki?

Podany wyżej przepis znam od 2 lat i przy dwójce dzieci minimum 2 razy w miesiącu wykorzystuję. Nacudowałam się z naleśnikami po pachy. Proporcje wody do mleka. Zamiast zwykłej wody, używałam wody gazowanej. Do swoich zmyślnych proporcji dosypywałam proszek do pieczenia. Zawsze, absolutnie zawsze, nie wychodził mi z tego pierwszy naleśnik. Przy zmianie patelni zawsze naleśniki się przyklejały i zmieniały proporcje. To był obłęd. Na szczęście już nie jest.

book cover mockup for Mama Murawska

Pomysł na czas dla siebie

Karty pracy do własnych podsumować służą analizie wartości, uporządkowaniu przeciążonej głowy, polemice lub zgodzie. Projekt będzie aktualizowany i coraz droższy. Im wcześniej skorzystasz, tym lepszy efekt osiągniesz. Zapraszam!

Uporządkuj myśli, poznaj siebie! TUTAJ