menu na chrzciny, tort na chrzciny
artykuł sponsorowany LIFESTYLE
Lena Murawska  

Menu na Chrzciny w domu. Lista zakupów na Chrzest.

Menu na Chrzciny jest wyjątkowo kłopotliwym zadaniem. Nie da się przewidzieć, co zostanie zjedzone, a co nie. Nasze Chrzciny wypadły całkiem nieźle, dlatego chcę podzielić się z Tobą naszym pomysłem na menu oraz listą zakupów.

Menu na Chrzciny

Słodki poczęstunek i kolację na ciepło dla 15 osób

Lista gości zamyka się w ilości 18 osób wraz z Konradem. Poza nim jest jeszcze 6 dzieci w wieku od 1,5 roku do 11 lat. Generalnie 15 dorosłych porcji.

Uroczysta Msza jest o 15:00, zatem założeniem jest brak obiadu w jadłospisie. Na start – deser.

Na deser:

– ciasta: tort okazjonalny, sernik, jabłecznik/szarlotka

– kawa, herbata, napoje

– koreczki owocowe zamiast sałatki z owoców

– owoce

Kolacja na gorąco:

do picia: barszczyk czerwony, kawa, herbata, napoje, woda…

na ciepło: udka kurze faszerowane, schabowe piastowskie i słoneczne, indycze de volai z masełkiem lub brzoskwinką, strogonow wołowy, eskalopki z curry, zrazy z karkówki i strogonow wołowy

na zimno: klopsiki mielone, galaretki drobiowe, śledzie po sułtańsku i po żydowsku, 4 rodzaje sałatki – wiosenna, klasyczna jarzynowa, z szynka konserwową i dla panów – chłopska, pomidory z farszem jajecznym (zamiast oklepanych jajek w majonezie)

Przy ustaleniu menu w szczególny sposób brane były pod uwagę dzieci. Chodziło o wybranie potraw takich na chwycenie do rączki i pobiegnięcie dalej ;) Ukłonem w stronę najmłodszych są szczególnie eskalopki i de volai’e mniejsze niż standardowo.

Kolejnym założeniem było, aby na stole pojawiły się właściwie wszystkie rodzaje mięsa. Takie jedzenie mamy  od czasu do czasu, więc po prostu miało być coś extra ;)

Jakoś tak wychodzi, że niewiele osób mogłoby napić się alkoholu. Dotąd na imprezach dziecięcych nie stawialiśmy niczego a już na pewno nie wódkę. Rozważane było martini i czerwone wino wytrawne, które pasowałoby do potraw mięsnych.

Lista zakupów na Chrzciny w domu

  • w sklepie mięsnym: 3 filety z piersi kurczaka, 15 sztuk udek z kurczaka, 1 piers indycza, karkówka ok. 2kg, schab 3kg, wołowina 3 kg, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg łopaki do zmielenia, 0,7kg szynki konserwowej, kabanosy, kiełbasy krojone (np. salami, krakowska), szynka gotowana, poza tym po 0,5kg sera żółtego w kostce i krojonego;
  • w warzywniaku: sałata lodowa do sałatki wiosennej, sałata ozdobna 2 kolory do dekoracji, pietruszka najlepiej dekoracyjna, por, 4 pęczki koperku, 3kg średnich pomidorów, 3 sztuki świeżego ogórka, 4 pęczki rzodkiewek, 3 pęczki zielonego szczypiorku, 3 sztuki czerwonej cebuli, 1 kg białej cebuli, 3kg pieczarek, 2 główki czosnku, papryka 3 kolory po 2 sztuki, włoszczyzna, ogórki kiszone 2kg, 1kg ogórków małosolnych, owoce: winogrona jasne i ciemne, banany, jabłka, cytryny, truskawki, brzoskiwnie/nektarynki, przetwory: pieczarki konserwowe 1l, papryka konserwowa 1l, kukurydza 2 puszki, 1 puszka brzoskwiń, 1 puszka anansów, 1 słoiczek przecieru pomidorowego, ogórki konserwowe 1litr
  • rybny: 1,5 kg śledzia typu matias, 1,5kg filetów z białej ryby
  • garmażerka: gotowa sałatka jarzynowa do przybrania i doprawienia – mamy sprawdzony garmaż to lepsze rozwiązanie, niż zabawa w kolejna potrawę;
  • inne: pieczywo, jajka 30 sztuk, wykałaczki do koreczków, majonez 1,5 litra, jogurt naturalny 500 ml, 1 słoiczek musztardy, ketchup 1l, 4 opakowania bułki tartej, olej, ocet, oliwa, majonez 1,5l, zakwas buraczany, masło extra 2 kostki, żelatyna 2 szt, cukier 2kg, kawa, herbata, folia spozywcza, folia aluminiowa, kubeczki do galaretek, ręczniki papierowe, śmietanki do kawy 3 x 10 sztuk, mąka 1kg, przyprawy: sól, pieprz, curry 3 szt., papryka slodka 1szt, ziele angielskie, liśc laurowy, majeranek 3szt, bazylia 2 szt, maggi buteleczka