Czy warto sięgnąć po sok malinowy?
Maliny są owocem uprawianym w wielu częściach świata. Te czerwone, okrągłe owoce o delikatnym, słodkawym smaku są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Poznaj jeszcze lepiej sok malinowy i dowiedz się, co jeszcze w sobie skrywa.
Maliny są owocem uprawianym w wielu częściach świata. Te czerwone, okrągłe owoce o delikatnym, słodkawym smaku są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Głównie to witamina C, kwas foliowy, potas i magnez. Są niezawodnym środkiem na przeziębienia, ale i bardzo dobrym dodatkiem do herbaty czy innych napojów.
Właściwości soku malinowego
Sok malinowy oprócz bardzo dobrego smaku zawiera dużą ilość naturalnych antyoksydantów, głównie witaminy C i E. Pomagają one bronić organizm przed bakteriami, wirusami, jak i namnażaniem wolnych rodników. Zawierają również witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, żelazo czy magnez. W soku malinowym nie brakuje również kwasu salicylowego, czyli dokładnie tej samej substancji, którą znajdziemy w znanej wszystkim aspirynie. Kwaśny smak malin zawdzięczamy kwasom organicznym, które usprawniają pracę przewodu pokarmowego, a obecne w soku malinowym garbniki są pomocne w leczeniu biegunki. Sok malinowy ma także właściwości napotne, dlatego tak często dodawany jest do herbaty, w celu wygrzania organizmu podczas walki z przeziębieniem.
Kto powinien sięgać po sok malinowy?
Herbatą lub wodą z dodatkiem soku malinowego może cieszyć się każdy, nawet dzieci czy kobiety w ciąży. Wyjątkiem są osoby uczulone na te owoce lub kwas salicylowy, a także te z problemami zdrowotnymi nerek. Wówczas sięganie po sok z malin powinno być uzgadniane z lekarzem.
Sok malinowy — gdzie kupić?
Sok z malin możemy przygotować samodzielnie, jeśli dysponujemy sokownikiem, dużą ilością owoców i czasu. Mamy wtedy pełną kontrolę nad jego przygotowaniem i możemy dobrowolnie dobrać np. ilość cukru. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, sok malinowy bez problemu znajdziemy w większości sklepów spożywczych. Zalecane jest jednak kupowanie soku malinowego w aptece. Mamy wtedy gwarancję zachowania wartościowych dla naszego organizmu składników.
Sok malinowy z sokownika
Jeśli wybierzesz domowy sposób na przygotowanie soku malinowego, będzie potrzebny sokownik. Choć wygląda on skomplikowanie, jest bardzo łatwy w obsłudze. Sam sok malinowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy włożyć do sokownika świeże, umyte maliny i zasypać cukrem. Do najniższego pojemnika wlej wodę i czekaj, aż całość się zagotuje. Jeśli nie wiesz, jakie proporcje zachować, gotowe receptury znajdziesz w sieci. Gotowy, gorący sok przelej do szklanych butelek lub słoików i postaw do góry nogami. Gdy ostygnie, jest gotowy do spożycia i możesz cieszyć się nim przez długi czas. Sok można zmieszać z herbatą, wodą lub zmiksować z lodem i innymi owocami, aby uzyskać smaczny i zdrowy napój.
Sok malinowy a kolor szkła
Ten pozornie niewielki detal ma bardzo duże znaczenie w przypadku przechowywania soku malinowego. Jeśli chcemy jak najdłużej cieszyć się zdrowotnymi właściwościami i wysoką zawartością witamin, sięgnijmy po sok malinowy w ciemnym szkle, które chroni napój przed szkodliwym promieniowaniem UV.