sok malinowy
artykuł gościnny
Lena Murawska  

Czy warto sięgnąć po sok malinowy?

Maliny są owocem uprawianym w wielu częściach świata. Te czerwone, okrągłe owoce o delikatnym, słodkawym smaku są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Poznaj jeszcze lepiej sok malinowy i dowiedz się, co jeszcze w sobie skrywa.

Maliny są owocem uprawianym w wielu częściach świata. Te czerwone, okrągłe owoce o delikatnym, słodkawym smaku są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Głównie to witamina C, kwas foliowy, potas i magnez. Są niezawodnym środkiem na przeziębienia, ale i bardzo dobrym dodatkiem do herbaty czy innych napojów. 

Właściwości soku malinowego

Sok malinowy oprócz bardzo dobrego smaku zawiera dużą ilość naturalnych antyoksydantów, głównie witaminy C i E. Pomagają one bronić organizm przed bakteriami, wirusami, jak i namnażaniem wolnych rodników. Zawierają również witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, żelazo czy magnez. W soku malinowym nie brakuje również kwasu salicylowego, czyli dokładnie tej samej substancji, którą znajdziemy w znanej wszystkim aspirynie. Kwaśny smak malin zawdzięczamy kwasom organicznym, które usprawniają pracę przewodu pokarmowego, a obecne w soku malinowym garbniki są pomocne w leczeniu biegunki. Sok malinowy ma także właściwości napotne, dlatego tak często dodawany jest do herbaty, w celu wygrzania organizmu podczas walki z przeziębieniem.

Kto powinien sięgać po sok malinowy?

Herbatą lub wodą z dodatkiem soku malinowego może cieszyć się każdy, nawet dzieci czy kobiety w ciąży. Wyjątkiem są osoby uczulone na te owoce lub kwas salicylowy, a także te z problemami zdrowotnymi nerek. Wówczas sięganie po sok z malin powinno być uzgadniane z lekarzem.

Sok malinowy — gdzie kupić?

Sok z malin możemy przygotować samodzielnie, jeśli dysponujemy sokownikiem, dużą ilością owoców i czasu. Mamy wtedy pełną kontrolę nad jego przygotowaniem i możemy dobrowolnie dobrać np. ilość cukru. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, sok malinowy bez problemu znajdziemy w większości sklepów spożywczych. Zalecane jest jednak kupowanie soku malinowego w aptece. Mamy wtedy gwarancję zachowania wartościowych dla naszego organizmu składników.

Sok malinowy z sokownika

Jeśli wybierzesz domowy sposób na przygotowanie soku malinowego, będzie potrzebny sokownik. Choć wygląda on skomplikowanie, jest bardzo łatwy w obsłudze. Sam sok malinowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy włożyć do sokownika świeże, umyte maliny i zasypać cukrem. Do najniższego pojemnika wlej wodę i czekaj, aż całość się zagotuje. Jeśli nie wiesz, jakie proporcje zachować, gotowe receptury znajdziesz w sieci. Gotowy, gorący sok przelej do szklanych butelek lub słoików i postaw do góry nogami. Gdy ostygnie, jest gotowy do spożycia i możesz cieszyć się nim przez długi czas. Sok można zmieszać z herbatą, wodą lub zmiksować z lodem i innymi owocami, aby uzyskać smaczny i zdrowy napój.

Sok malinowy a kolor szkła

Ten pozornie niewielki detal ma bardzo duże znaczenie w przypadku przechowywania soku malinowego. Jeśli chcemy jak najdłużej cieszyć się zdrowotnymi właściwościami i wysoką zawartością witamin, sięgnijmy po sok malinowy w ciemnym szkle, które chroni napój przed szkodliwym promieniowaniem UV.

book cover mockup for Mama Murawska

Pomysł na czas dla siebie

Karty pracy do własnych podsumować służą analizie wartości, uporządkowaniu przeciążonej głowy, polemice lub zgodzie. Projekt będzie aktualizowany i coraz droższy. Im wcześniej skorzystasz, tym lepszy efekt osiągniesz. Zapraszam!

Uporządkuj myśli, poznaj siebie! TUTAJ